Jednodruhová káva Honduras Santa Rosa
Charakteristika: plné tělo, nízká kyselost, třesně, čokoláda, příjemný dlouhý suchý dozvuk
Region: Santa Rosa de Copán
Nadm. výška: 1100 – 1600
Sklizeň: 2022/23
Proces sklizně: praná
Detailní popis
Káva má nádech třesní a třtinového cukru. Při přivonění k šálku ucítíte vanilku.
Původ kávy
Honduras je malý stát ve Střední Americe s dlouholetou tradicí pěstování kávy té nejvyšší kvality. V přepočtu na jednoho obyvatele je Honduras dokonce největším producentem kávy na světě. V celosvětovém objemu produkce Arabiky mu pravidelně patří třetí až čtvrté místo. To je na takto malou zemi neuvěřitelný úspěch. Vyjádříme-li produkci v absolutních číslech, roční množství vyvážené kávy se neustále zvyšuje, v poslední sezóně činilo necelých 6,8 milionu žoků kávy (rozpočteno po 60 kg pytlích). Historie pěstování kávy se datuje do 18. století, kdy byla káva do Hondurasu přivezena na obchodních lodích. Ze začátku byla káva vedlejší tržní plodinou. Drobní zemědělci pěstovali jako hlavní plodinu banán. Situace se otočila až na konci 20. století. V této době, i díky přílivu většího objemu peněz do kávové infrastruktury, započala rozsáhlejší výsadba kávovníků. V současnosti zaměstnává káva více než 110 tisíc rodin po celém Hondurasu. Přibližně 95 % z nich jsou drobní zemědělci. Dvě třetiny drobných zemědělců hospodaří na půdě o rozloze menší než 2 hektary.
Tragédii, bolest a utrpení zapříčinil v roce 1998 hurikán Mitch. Ten kromě druhého největšího zaznamenaného množství úmrtí způsobeného hurikánem (zanechal za sebou 18 tisíc obětí), zničil v Hondurasu až 70 % zemědělství. Zdecimovaná úroda přinesla nedostatek základních potravin a poškodila vnitřní infrastrukturu včetně přepravy. Mnoho farmářů pašovalo kávu do sousední Guatemaly s cílem prodat ji za vyšší cenu. S honbou za penězi neváhali pěstitelé nabízet kvalitní honduraskou kávu za guatemalskou. Tento nešvar trval několik let.
Honduras má šest hlavních regionů pěstujících kávu. Na severozápadě leží Copán a Opalaca, na jihozápadě Marcala-Montecillos, na severovýchodě Agalta, ve středozápadě Comayagua a na jihovýchodě El Paraíso. Všechny tyto oblasti jsou typické vysokohorským terénem a pěstováním kávy v nadmořských výškách od 950 po 1950 m.n.m. V každém regionu se též nachází baňková laboratoř poskytující farmářům bezplatné baňkové služby (tzv. cupping, neboli degustace a hodnocení různých vzorků kávy). Tyto služby jsou sponzorovány honduraskou institucí IHCAFE. Mezi hlavní cíl této organizace patří podpora socioekonomické ziskovosti honduraských pěstitelů kávy. Aby mohlo být tohoto cíle dosaženo, napomáhá IHCAFE rozvíjet konkurenceschopnost farmářů udržitelným způsobem, za pomoci kvalitních technologií šetrných k životnímu prostředí a vytvářením účinných propagačních programů.
Zajímavost
Důležitou roli ovlivňující výslednou chuť hraje samotná geografie země. Pobřeží Hondurasu omývá Tichý oceán a Karibské moře, pevnina je tvořena pláněmi, džunglemi a horami. Podnebí je v nížinách tropické a v horských oblastech mírné. Káva je dělena do tří hlavních kategorií. První základní kategorie je Central Standard určená pro kávu pěstovanou do 1200 m.n.m. Druhou je High Grown. Ta je definována nadmořskou výškou od 1200 do 1350 m.n.m. Nejvyšší kategorií je Strictly High Grown s nadmořskou výškou od 1350 m.n.m. Jak již bylo výše zmíněno, pěstování kávy v Hondurasu je rozmístěno do šesti hlavních regionů. To je nesmírně důležité, neboť každá oblast má různé klima, kvalitu půdy i odlišnou nadmořskou výšku. Region Copán má nadmořskou výšku nad 1000 m.n.m. a typickým chuťovým profilem je nádech hořké čokolády. Největší roční množství vyprodukované kávy obstarává Marcala-Montecillos s nadmořskou výškou dosahující až 1600 m.n.m. Káva z této oblasti má nasládlou chuť připomínající pomeranče a broskve. Dalším regionem je Opalaca s mírně vyšší nadmořskou výškou (do 1500 m.n.m.), silným aroma, mírnou kyselostí a tóny tropického ovoce. Severovýchodní oblast Agalta s maximální nadmořskou výškou 1950 m.n.m. má chuť po tropickém ovoci s lahodným dozvukem čokolády a karamelu. Poslední dva regiony, Comayagua a El Paraíso, neprodukují velké množství kávy. Typickou chutí doprovázející kávu z těchto oblastí jsou citrusové tóny a vyšší úroveň kyselosti.
Specifikace
Druh kávy | 100% Arabika |
Země původu | Střední Amerika |