Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Pěstovnání a sklizeň

Pěstovnání a sklizeň

Pěstování a sklizeň

Kávovník se pěstuje ze semen z čerstvé sklizených plodů. Sklizeň začíná v době, kdy jsou plody dostatečně vyzrálé, což se pozná červeným zbarvením. Plod kávovníku ( arabika ) dozrává v tropech asi 8 měsíců po odkvětu. Plody kávovníku ( robusta ) dozrávají za 10 až 11 měsíců po odkvětu. V méně vyvinutých produkčních oblastech se sklízejí plody kávovníku setřesáním na zem. V ostatních zemích se trhají ručně do košů, které si česáči přivazují kolem těla. Na  " moderních " plantážích se sklízejí plody strojně ( kombajny ). Zde však není příliš dobrá kvality.

Zpracování

K získání kávových zrn zelené kávy je zapotřebí dalšího zpracování kávových plodů. Jsou v podstatě dva zbůsoby zpracování kávových bobulí, suchá a mokrá cesta. 

  Suchým způsobem se káva zpracovává hlavně v Brazílii, Arábii a ojediněle v některých zemích střední Ameriky.

Mokrým způsobem se zpracovává téměř ve všech ostatních zemích, hlavně tam, kde je dostatek vodních zdrojů. 

Zpracování zelené kávy za sucha

Při suchém zpracování se sklizené plody nejprve propírají ve velkých nádržích, kde se zbaví hlíny a nečistot. Oprané plody se suší na slunci v tenkých vrstvách. Během sušení se několikrát lopatou přehazují. Z vysušených plodů se pak semena vyluští na loupacích strojích, zbaví se slupky a stříbřité blanky. Vyluštěná semena se dále strojně čistí a třídí podle velikosti zrn a podle jakosti. Způsob zpracování plodů za sucha je méně nákladný, trvá však déle než za mokra.

Zpracování zelené kávy za mokra

tímto zbůsobem se dokonale oddělí nezralé a lehké plody od plodů pně vyzrálých, což má velký vliv na konečnou jakost zelené kávy. Kávové plody se plaví ve velkých nádržích, kde se zbavují listí, suchých nezralých plodů a veškerých nečistot. Proudem vody  jsou plody unášeny do mačkacího stroje, tvz. pulpovníku, kde se kávová dižnina odděluje ozubeným válcem pulpovníku. Semena zbavená dužniny jsou dále unášena produem vody do betonových fermentačních nádrží, ve kterých kvasí. V průběhu kvašení se odloučí poslední zbytky dužnaté části lpící na pergamenovité slupce, a ta se praním snadno odstraní. Dobře vypraná káva v pergamenovité slupce  se suší na slunci nebo v sušárnách a vysušená se pak na loupacích strojích vyluští a vytřídí podle velikosti, případně se leští.