Tato webová stránka používá cookies

Tato webová stránka používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o některých můžete rozhodnout sami.

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Jednodruhová káva Kostarika Amapola

Novinka
Kód produktu: 01237

Produkt nabízíme v následujících variantách:

Vyberte hmotnost balení
Zrnková/mletá (mletou kávu nabízíme od 500g)
256 Kč
102 Kč / 100g
Čerstvě upražíme a doručíme do 1 - 2 dnů
Ks
Intezita
Kyselost
Pražení
Zpracování

Druh kávy: 100 % Arabika

Charakteristika: nádech grepu, kakaa, karamelu, plné tělo

Region: San Marcos a San Pablo, Tarrazú

Nadmořská výška: 1 200 – 2 000 m.n.m.

Sklizeň: 2021/22 (letošní)

Proces sklizně: praná (za mokra)

Zobraz detailní popis

Detailní popis

Detailní popis Jednodruhové kávy Kostarika SHB Amapola


U této kávy ucítíte nádech grepu, kakaa a karamelu. Jedná se o 100 % Arabiku.

Původ kávy

Káva pochází z hor, které leží v regionu Tarrazú, Kostarika. Je pěstována ve vyšších nadmořských výškách (SHG – Strictly High Grown), které umožňují pomalejší zrání a tím vyšší kvalitu zrn. Bohatá sopečná půda spolu s ideální kombinací nadmořské výšky, teploty a dostatku slunečního svitu napomáhají vzniku této lahodné a nezaměnitelné kávy.

Kostarika je malý stát ve Střední Americe, který zajišťuje méně než 1 % celosvětové produkce kávy. Tato země disponuje bohatou a úrodnou půdou vulkanického původu, což je pro pěstování kávovníku Arabika ideální. Ten se v Kostarice běžně pěstuje v nadmořských výškách od 1500 m.n.m. a je označován jako SHB (Strictly Hard Bean). Vysoká nadmořská výška vytváří místním pěstitelům celou řadu složitých situací k řešení. Jedním z největších problémů je logistika. Na druhou stranu, čím vyšší nadmořská výška, tím pomalejší zrání kávovníků. Optimální růst kávovníků je v Kostarice zajišťovaný pravidelnými dešti. Jako zajímavost můžeme zmínit, že pěstování kávovníku Robusta je v Kostarice zakázáno.

 

Historicky byla Kostarika první středoamerickou zemí, která začala pěstovat kávu ve velkém. První kávovníky byly do této země přivezeny v roce 1779 z Kuby, a o necelých třicet let později byla zahájena produkce komerční. Na začátku 19. století důrazně podporovala kostarická vláda kávový průmysl. Mezi hlavní cíle patřila organizovaná výroba kávy určená převážně pro export. Každý, kdo měl zájem kávovníky pěstovat a celkově se o ně starat, obdržel od vlády pozemky. Za nedlouho se káva stala hlavním zdrojem příjmů v Kostarice, když dokonce překonala produkci cukru, tabáku a kakaa. Díky těmto příjmům byl kladen větší důraz na modernizaci a rozvoj infrastruktury. Stavěli železnice, upravovali venkovské silnice, postavili kulturní centra a v hlavním městě San José bylo z těchto prostředků postaveno i slavné Národní divadlo.

 

V Kostarice se nachází 8 hlavních regionů, ve kterých se pěstuje káva. Každá z těchto oblastí produkuje jedinečnou kávu různých vlastností a chutí. Prvním regionem je Centrální údolí. Toto údolí obklopuje hlavní město San José, Herediu a Alajuelu. Vyznačuje se pravidelným střídáním dešťů a sucha. V chuti kávy vypěstované v této oblasti můžete ucítit nádech hořké čokolády doprovázený ovocnými tóny zakončenými sladkou medovou tečkou.  Druhou oblastí je Tres Ríos, v překladu tři řeky. Tento region se nachází jen několik kilometrů východně od hlavního města San José a je znám pod přezdívkou „Bordeaux z Kostariky“. Díky sopečné půdě z vulkánu Irazu je káva z této oblasti považována za jednu z nejkvalitnějších na světě. V chuti můžete ucítit nádech oříšků, medu, švestek, pomeranče či nového koření. Třetím regionem je Turrialba. Podobně jako u Tres Ríos jsou i zde kávovníky silně ovlivněny sopečnou činností – sopkou Turrialba. Chuťový požitek je intenzivní, netradiční, s vyváženou jemnou kyselostí po citrusových plodech. Další oblastí je Brunca, která se nachází na jihu Kostariky. Tropické a vlhké podnebí dává kávám zde pěstovaným komplexní citrusovou chuť - od velice jemné až po intenzivně sladkou. V šálku můžete ucítit i vůni pomerančového květu a jasmínu. Na severozápadě země leží další oblast, Guanacaste. Jedná se o vysokohorský region, který je primárně obhospodařován malými producenty, kteří jsou rozptýleni na velké ploše. Pro kávu z této lokality je typická lehká acidita a netradiční hořkoslané tóny s nádechem mandlí, karamelu a citrusů. Nejznámnější oblastí pěstování kávy v Kostarice je Tarrazú. Pro tento region je charakteristické střídání období deštů, které trvá sedm měsíců (od května do listopadu), s obdobím sucha (od prosince do dubna). Výsledkem tohoto klima je vysoce kvalitní káva, která je hodnocená předními odborníky jako jedna z nejkvalitnějších na světě. Při ochutnání můžete ucítit nádech hořké čokolády, pomeranče, meruněk, vanilky či sušeného ovoce. Předposlední lokalitou je Orosi. Tento region je ze všech oblastí nejmenší a nachází se uprostřed Kostariky, zároveň je jedním z nejstarších. Vzhledem ke klimatu jsou typickým znakem velká kávová zrna a aromatické tóny s nádechem kakaa, hořké čokolády a vyváženou kyselinkou. Posledním regionem je Západní údolí. Tato oblast je nesmírně důležitá, neboť z ní pochází téměř 25 % celkové roční produkce kávy v Kostarice. V chuti můžete ucítit nádech broskví, vanilky a medu.

 

 

Zajímavost

 

Kostaričtí pěstitelé jsou často svolní k experimentům a pěstují i vzácné odrůdy rostlin, jako je kávovník SL-28, Geisha, Villa Sarchi nebo Venesia. Kostarice rozhodně nechybí ani inventivní zaujetí. Pěstitelé zde vynalezli novou metodu zpracování kávy zvanou „Med“. Tato metoda je střední cestou mezi zpracováním kávy za mokra a za sucha. Jedná se o způsob, při kterém se čerstvá kávová třešeň zbaví dužiny, ale nechá se uschnout bez mytí. Díky této metodě má káva ve výsledném šálku sladkou medovou chuť.

Specifikace

Druh kávy 100% Arabika
Země původu Střední Amerika

Hodnocení produktu

Produkt zatím nikdo nehodnotil, buďte první!

Napište hodnocení
*
*