Tato webová stránka používá cookies

Tato webová stránka používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o některých můžete rozhodnout sami.

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Jednodruhová káva Uganda 100% Robusta Colobus

Novinka
Kód produktu: 01235

Produkt nabízíme v následujících variantách:

Vyberte hmotnost balení
Zrnková/mletá (mletou kávu nabízíme od 500g)
159 Kč
64 Kč / 100g
Čerstvě upražíme a doručíme do 1 - 2 dnů
Ks
Intezita
Kyselost
Pražení
Zpracování

Druh kávy: 100 % Robusta

Charakteristika: nádech tmavé čokolády, skořice, plné tělo

Region: Mubende, Kaweri

Nadmořská výška: 1 200 – 1 350 m.n.m.

Sklizeň: 2022/23 (letošní)

Proces sklizně: praná (za mokra)

Zobraz detailní popis

Detailní popis

 

Detailní popis Jednodruhové kávy Uganda Robusta Washed Colobus

Prezidentská republika Uganda se nachází uprostřed afrického kontinentu, čímž je do značné míry ovlivňována rovníkovým podnebím. Oproti největším africkým vývozcům kávy, Etiopii a Keni, má Uganda poměrně krátkou historii v pěstování kávovníků. I přes tuto skutečnost zaměstnává kávový průmysl přibližně 8 % tamní populace a káva je exportní plodinou číslo 1. První zmínky lze vysledovat až do 19. století. Původně byla káva používána jako zdroj energie pro cestující na dlouhé vzdálenosti, při kulturních slavnostech či dokonce jako náhražka cigaret.

 

Nejrozšířenějším kávovníkem historicky pěstovaným na území Ugandy je Robusta. Teprve okolo roku 1900 byl do země přivezen z Malawi a etiopské vysočiny kávovník Arabika. V současnosti činí poměr mezi Robustou a Arabikou 4 ku 1. Pěstování Arabiky bylo z počátku velice problematické. Tento druh kávovníku je velice náchylný k chorobám a citlivý na nepříznivé podmínky. Z tohoto důvodu zaznívalo mnoho názorů, že pěstování Arabiky v Ugandě ve výrobním měřítku je nereálné. Přesto se to podařilo! Na východě a západě Ugandy existují oblasti, které mají dostatečnou nadmořskou výšku a úrodnou půdu. Mezi ně patří hory Elgon a Ruwensori a oblast podél keňské hranice Bugis. Naproti tomu Robustě se nejvíce daří v blízkosti lesa Kampala a jezera Victoria Crescent.

 

Celková roční produkce kávy v Ugandě je jako na houpačce. V 60. letech se sklízelo v průměru 3,5 milionu žoků kávy ročně (po 60 kg). V 80. letech přišel z důvodu politických nepokojů znatelný pokles a roční produkce se pohybovala jen okolo 2,5 milionu žoků. V současnosti se kávě v Ugandě opět daří a roční produkce činí 4,5 milionů žoků. Důležitou roli hraje rovníkové dešťové podnebí, které dobře napomáhá růstu Robusty. Vzhledem k této skutečnosti se Uganda řadí mezi přední pěstitele a vývozce kávových zrn Robusta na světě.

 

Nepříjemnou etapou ugandské historie jsou 80. léta a začátek let devadesátých. I přestože farmáři vysadili kávu odhadem na 225 tisíc hektarech půdy (z toho 85 % Robusty a 15 % Arabiky), byla naprostá většina této produkce pašována do sousedních zemí za účelem dosažení vyšších zisků. Mezi lety 1984 a 1986 vznikl program obnovy kávy. Tento program financovaný z EHS (Evropské hospodářské společenství) si kladl za cíl zvýšit produkci kávy, vzdělával drobné pěstitele v zemědělských a ekonomických otázkách, podporoval výzkum a přinášel i část financí na obnovu kávových továren. V roce 1986 se k moci dostalo Hnutí národního odporu včele s Yowerim Musevenim (současný president Ugandy). Toto hnutí mělo jako hlavní prioritu zlepšit produkci a snížit množství pašované kávy do sousedních zemí. Aby vláda dosáhla těchto cílů, zvýšila konečným producentům cenu kávy s odůvodněním na místní inflaci a výši cen odrážející světový trh. Tížený efekt bohužel nepřišel. Na konci 80. let měla velké problémy organizace Coffee Marketing Board, která nebyla schopna platit farmářům za nové dodávky a zároveň splácet půjčky za předchozí nákupy. I přes veškerou snahu byl dlouhodobý hlavní cíl Hnutí národního odporu, snížení množství pašované kávy do sousedních zemí, nenaplněn. V posledním desetiletí se Ugandě začalo blýskat na lepší časy a její roční produkce kávy se stále zvyšuje. Uganda se dále více zaměřuje na pěstování lukrativnější odrůdy Arabika a modernější metodu zpracování za mokra.

 

Nejlépe hodnocená káva z Ugandy se pěstuje v okolí Bugisu na západních svazích hory Elgon. Jedná se o Arabiku, která je v této oblasti typická svými ovocnými tóny podobnými vínu a rozinkám, dále svojí příjemnou sladkostí a nádechem hořké čokolády, sušených švestek a koření. Naproti tomu Robusta pěstovaná u lesa Kampala a jezera Victoria Crescent se vyznačuje bohatou pěnou a jemnou hořkostí doprovázenou tóny koření, převážně skořice. Na závěr můžeme říci, že Uganda má do budoucnosti vysoký potenciál růstu a rozhodně stojí za vyzkoušení, nejen Arabika, ale i Robusta.

Specifikace

Druh kávy 100 % Robusta
Země původu Afrika

Hodnocení produktu

Produkt zatím nikdo nehodnotil, buďte první!