Země produkující kávu
Přehled zemí, kde se káva pěstuje
Káva zelená je na světový trh uváděna pod označení produkční země nebo místa, kde byla vypěstována nebo podle přístavu, ze kterého byla vyvezena. Zřídka kdy nese označení podle botanického druhu keře, na kterém byla vypěstována. Vyjímkou tvoří káva liberika, robusta, chari a bourbon.
Klimatické a půdní podmínky produkční země a způsobu zpracování sklizených plodů mají přímý vliv na kvalitu zelené kávy. To je příčinou různorodosti v jakosti.
Mezi důležíté produkční země kávy náležejí státy v jednotlivých světadílech, jak uvádíme následující přehled.
SEVERNÍ A STŘEDNÍ AMERIKA
- Dominikánská republika Kuba
- Guatemala Mexico
- Haiti Nikaragua
- Honduras Panama
- Jamaika Portoriko
- Kostarika Salvador
JÍŽNÍ AMERIKA
- Bolívie Kolumbie
- Brazílie Peru
- Ekvádor Venezuela
AFRIKA
- Angola Madagaskar
- Benin Malawi
- Burundi Pobřeží slonoviny
- Etiopie Rwanda
- Gabun Sierra Leone
- Guinea Středoafrická republika
- Kamerun Tanzanie
- Keňa Togo
- Kongo Uganda
- Libérie Zaire
ASIE
- Filipíny Jemen
- Indie Srí Lanka
- Indonésie Vietnam
AUSTRÁLIE A OCEÁNIE
- Hawai Papua - Nová guinea
- Nová Kaledónie