Tato webová stránka používá cookies

Tato webová stránka používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o některých můžete rozhodnout sami.

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Káva Etiopie Sidamo

Novinka
Kód produktu: 01149

Produkt nabízíme v následujících variantách:

Vyberte hmotnost balení
Zrnková/mletá (mletou kávu nabízíme od 500g)
253 Kč
101 Kč / 100g
Čerstvě upražíme a doručíme do 1 - 2 dnů
Ks
Intezita
Kyselost
Pražení
Zpracování

Charakteristika: Tato káva je plného těla, v šálku ucítíte sladké ovoce s nádechem praženích kakaových bobů

Region: Sidamo

Nadm. výška: 1700 – 2200 mnm.

Sklizeň: 2021/22 (letošní)

Proces sklizně: praná, na slunci sušená

Zobraz detailní popis

Detailní popis

Káva Etiopie Sidamo je velmi intenzivní v chuti. Dá se v ní ucítit švestkový květ, zralý citrón, meloun s nádechem pražených kakaových bobů. Kyselost je výrazná, ale vyvážená. Jak začne šálek chladnout, tak ucítíte především sladkost v ústech. Jedná se o prvotřídní plantážní kávu, která je nezaměnitelná s jinými kávy.

Zbůsoby zpracování

K získání kávových zrn zelené kávy je zapotřebí dalšího zpracování kávových plodů. Jsou v podstatě dva zbůsoby zpracování kávových bobulí, suchá a mokrá cesta. Více se dočtete zde.

  Suchým způsobem se káva zpracovává hlavně v Brazílii, Arábii a ojediněle v některých zemích střední Ameriky.

Mokrým zbůsobem se zpracovává téměř ve všech ostatních zemích, hlavně tam, kde je dostatek vodních zdrojů. 

 

Původ kávy

Původní vlastí kávovníku Arabika je Etiopie, v minulosti známá jako Habeš. Podle pověsti byl tento druh kávovníku objeven v 9. století na jihozápadě Etiopie, v oblasti Kaffa. Objevitelem byl legendární pastevec koz jménem Kaldi. Ten si povšiml, jak jeho kozí stádo konzumuje červené bobule neznámého keře a stává se díky tomu aktivnějším. Sám Kaldi bobule žvýkal a byl z jejich povzbuzujících účinků nadšený. Rozhodl se proto přinést plody islámskému mnichovi do kláštera. Ten nesouhlasil s jejich použitím a hodil je do ohně ke spálení. K jeho překvapení se z ohně vanula neuvěřitelná vůně. Opražená zrna shrabal z uhlíků, rozemlel je a zalil v horké vodě. Tímto způsobem dle pověsti vznikl vůbec první šálek kávy na světě. Od tohoto dne pili mniši tento nápoj pravidelně, aby neusínali při večerních modlidbách.

 

V současnosti patří Etiopie mezi přední pěstitele kávových zrn Arabika a podílí se 3 % na celosvětovém trhu. V mezinárodním žebříčku jí patří 7. místo. Káva je ekonomickou plodinou číslo jedna a zaměstnává odhadem na 15 milionů Etiopanů. Zajímavou skutečností je, že přibližně polovina zde vypěstované kávy se spotřebuje na domácím trhu. Pro Etiopii jsou rovněž typické planě rostoucí kávovníky, které nalezneme téměř všude. Chuťově se vyznačují bohatým aromatem a vinným nádechem. Dlouhodobě je etiopská káva řazena mezi nejlepší na světě. Důležitým aspektem, který ovlivňuje výslednou chuť, je nadmořská výška. Pro Etiopii je charakteristické, že více než polovina kávovníků roste v nadmořské výšce vyšší než 1500 m.n.m.

 

V Etiopii se nachází šest hlavních regionů pěstujících kávu. Prvním z nich je Sidamo. Tento region je historicky nejdůležitějším, neboť se pravděpodobně jedná o místo, ze kterého káva pochází. Káva je zde pěstována v nadmořských výškách od 1500 do 2200 m.n.m., díky čemuž je označována jako SHG (Strictly High Grown). V chuti můžete ucítit tóny citrusů a lesního ovoce s výraznějším, ale vyváženým kyselejším závěrem. Dalším regionem je Yirgacheffe. Spíš než o samostatný region se jedná o jeden ze dvou podregionů Sidama. Kávovníky zde rostou v nadmořské výšce okolo 2000 m.n.m. a nesmírně se jim daří. Po právu je káva z této oblasti hodnocena jako jedna z nejlepších na světě. Nádech melounu, broskve, levandule, citrónové trávy, vína, čokolády, čaje či lískových oříšků - to je jen základní výčet chutí, které tato výjimečná káva nabízí. Druhým podregionem Sidama je Guji. Tato kávová oblast byla založena až v roce 2002 na odlehlé a místy nedotčené části jižní Etiopie. Při ochutnání mohou konzumenti ucítit nádech hořké čokolády a květinového aroma doprovázeného typickou nasládlou kyselostí. Čtvrtou a rovněž jednou z nejstarších oblastí růstu kávových zrn je Harar. Lidé pracující na plantážích v této lokalitě třídí a zpracovávají kávu výhradně ručně. Výsledkem této činnosti je káva s ovocnými, až vinnými tóny a silným čokoládovým nádechem. Předposledním regionem je Genika. Tato oblast se pyšní výskytem speciálního druhu kávovníku Arabika Genika, který se pěstuje pouze v zóně Bench Maji. Vůně této kávy je velice silná a v chuti intenzivní. V šálku můžete ucítit nádech koření, čokolády, vína či tóny květin. Poslední lokalitou je Limu. Tato oblast se nachází západně od hlavního města Etiopie, Addis Abeba. Káva zde pěstovaná je známá pro svoji vyváženou kyselost s tóny tropického ovoce, převážně pomerančů, mandarinek a višní.

Kávovníky Arabika rostoucí na území Etiopie plodí tři druhy kávových zrn. Ty se liší co do velikosti, tak i do kvality. Největší zrna jsou nazývána Longberry a jsou odborníky považována vůbec za ta nejkvalitnější. Na trhu mají nejvyšší cenu a chuťově jsou nejbohatší. O trochu menší zrna než Longberry jsou Shortberry. Rostou převážně ve východní Etiopii a jsou též hodnoceny jako vysoce kvalitní. Poslední kategorií jsou kávová zrna Mocha. Jedná se o malá zrna, která finálního spotřebitele překvapí plnou komplexní chutí  s výrazným čokoládovým nádechem a tóny citrusů a koření.

Specifikace

Druh kávy 100% Arabika
Země původu Afrika

Hodnocení produktu

Produkt zatím nikdo nehodnotil, buďte první!

Napište hodnocení
*
*