Tato webová stránka používá cookies

Tato webová stránka používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o některých můžete rozhodnout sami.

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Jednodruhová káva Nicaragua Jose Estate

100%
Kód produktu: 01153

Produkt nabízíme v následujících variantách:

Vyberte hmotnost balení
Zrnková/mletá (mletou kávu nabízíme od 500g)
242 Kč
97 Kč / 100g
Čerstvě upražíme a doručíme do 1 - 2 dnů
Ks
Intezita
Kyselost
Pražení
Zpracování

Charakteristika: sladké aroma, čokoláda, citrón, med, střední kyselost, plné tělo

Region: Cavallino

Nadm. výška: 1200 – 1400 mnm.

Sklizeň: 2020/21

Proces sklizně: praná (za mokra)

Zobraz detailní popis

Detailní popis

U této kávy ucítíte sladko čokoládovou chuť, s nádechem medu a oříšků.

Původ kávy

Středoamerický stát Nikaragua je zemí plnou kontrastů. Stát je dlouhodobě zmítán ekonomickými problémy, chudobou a v neposlední řadě i vysokou mírou zločinu. Na druhé straně se jedná o zemi, která disponuje bohatou úrodnou půdou, mnohdy i sopečného původu. Teplé, skoro rovníkové počasí v kombinaci s velkým množstvím míst s vyšší nadmořskou výškou umožňují prakticky ideální podmínky pro pěstování kávy. Nikaragua patří mezi hlavní státy vyvážející kávu a v celosvětovém žebříčku ji náleží 12. místo.

 

Historicky nejlepším místem pro pěstování kávy je Managalpa a Jinotega. Mezi další oblasti patří San Marcos, Diriamba, Granada Department, jezero Nikaragua, Chontales Department a Nueva Segovia. Prapůvod pěstování kávy v Nikaragui se datuje do 90. let 18. století, kdy tuto komoditu do země přivezli katoličtí misionáři. Větší rozmach začal až o půl století později. Okolo roku 1870 se káva stala hlavní exportní plodinou a tuto pozici si udržela až do současnosti.

 

Chuť nikaragujské kávy je nezaměnitelná. Důležité vlivy ovlivňující její zrání by se daly rozdělit do čtyř hlavních parametrů. Za prvé je to ideální teplé klima, které je doplněno rozmanitou krajinou, vysokými nadmořskými výškami a sopečnou půdou. Za druhé naprostá většina kávovníků se pěstuje ve stínu. Tato metoda umožňuje pomalejší zrání zrn a tím lepší zachování výsledných chutí a vůní. Třetím vlivem je proces zpracování vypěstované kávy. Prakticky veškerá káva se zpracovává za mokra. Pomocí této metody se z kávových fazolí smývá za velkého množství vody a sofistikovaného zařízení dužina a vláknitá vrstva. Tento způsob zpracování vyzdvihuje přirozenou chuť kávy. Posledním čtvrtým vlivem je absence pesticidů a herbicidů. Hlavním důvodem jejich nepoužívání je nedostatek financí. Z obecného hlediska můžeme říci, že většina kávové produkce v Nikaragui by se dala označit za BIO. Získat ale tuto certifikaci oficiální cestou si místní farmáři nemohou dovolit.

 

V zemi se nachází hlavní tři oblasti pro pěstování kávy. Managalpa, Jinotega a Nueva Segovia. Kávová zrna z Nueva Segovia jsou nesmírně vzácná a na trhu se téměř nevyskytují. Pěstují se v nadmořských výškách nad 1200 m.n.m. a jsou oficiálně označována za SHG (Strictly High Grown). SHG je nejvyšší hodnocení a znamená, že zrna rostou pomaleji, díky čemuž si zachovávají více chutí a živin. Dominantními tóny, které můžeme cítit v kávě vypěstované v Nueva Segovia, jsou sladké mandle a květinové aroma. V regionech Managalpa a Jinotega také pěstují kávu označovanou jako SHG, avšak oproti Nueva Segovia v menší míře. Specifikem těchto oblastí jsou lískooříškové tóny, nádech čokolády, citrusů a vůně květin.

 

Zajímavost

Netradiční kávou pěstovanou v Nikaragui je sloní káva označovaná též jako Maragogype. Tato káva pochází původem z Brazilíe a je poddruhem kávovníku Arabika pěstovaného v nadmořských výškách nad 2200 m.n.m. Jedná se o největší kávová zrna na světě. Tato káva má mnoho fanoušků i odpůrců. Z odborného hlediska se vedou diskuze o její kvalitě. Jedni ji považují za podprůměrnou, jiní za lahodnou a netradiční. Ať už se přikláníte k jakékoliv straně, určitě stojí za to ji vyzkoušet. Produkce sloní kávy je velice omezená převážně z důvodu dlouhodobě nízkých výnosů s ohledem na náročnost pěstování ve vyšších nadmořských výškách. Chuťově se jedná o kávu s plným tělem, jemnou chutí a jasnou kyselostí. Bohužel informace o sloní kávě jsou doprovázeny celou řadou mýtů. Jedním z nejrozšířenějších je, že větší velikost zrn znamená větší koncentraci chutí a vůní.

 

Zajímavou novinkou z roku 2019 je kávovník Starmaya. Jedná se o nový hybridní kávovník vyvinutý výzkumníky z francouzské organizace CIRAD na testovacích plochách v Nikaragui. Tento kávovník má vysoký potenciál výnosu a je velice odolný proti rzi kávových listů.

Specifikace

Druh kávy 100% Arabika
Země původu Střední Amerika

Hodnocení produktu

Statistika hodnocení zákazníků

100%
Hodnotilo 2 uživatelů

Detail hodnocení

5
100% (2)
4
0% (0)
3
0% (0)
2
0% (0)
1
0% (0)
27.04.2020
Výborná káva, manželovi chutná nejvíce, nakupuji opakovaně :-)
26.01.2016
S touto kávou jsme velmi spokojeni. Její příjemná čokoládová jemná hořkost je vynikající:-)
Napište hodnocení
*
*