Jednodruhová káva Nicaragua San Jose Estate
Charakteristika: sladké aroma, čokoláda, citrón, med, střední kyselost, plné tělo
Region: Jinotega
Nadm. výška: 1000 – 1800 mnm.
Sklizeň: 2023/24
Proces sklizně: praná (za mokra)
Detailní popis
U této kávy ucítíte sladko čokoládovou chuť, s nádechem medu a oříšků.
Původ kávy
Středoamerický stát Nikaragua je zemí plnou kontrastů. Stát je dlouhodobě zmítán ekonomickými problémy, chudobou a v neposlední řadě i vysokou mírou zločinu. Na druhé straně se jedná o zemi, která disponuje bohatou úrodnou půdou, mnohdy i sopečného původu. Teplé, skoro rovníkové počasí v kombinaci s velkým množstvím míst s vyšší nadmořskou výškou umožňují prakticky ideální podmínky pro pěstování kávy. Nikaragua patří mezi hlavní státy vyvážející kávu a v celosvětovém žebříčku ji náleží 12. místo.
Historicky nejlepším místem pro pěstování kávy je Managalpa a Jinotega. Mezi další oblasti patří San Marcos, Diriamba, Granada Department, jezero Nikaragua, Chontales Department a Nueva Segovia. Prapůvod pěstování kávy v Nikaragui se datuje do 90. let 18. století, kdy tuto komoditu do země přivezli katoličtí misionáři. Větší rozmach začal až o půl století později. Okolo roku 1870 se káva stala hlavní exportní plodinou a tuto pozici si udržela až do současnosti.
Chuť nikaragujské kávy je nezaměnitelná. Důležité vlivy ovlivňující její zrání by se daly rozdělit do čtyř hlavních parametrů. Za prvé je to ideální teplé klima, které je doplněno rozmanitou krajinou, vysokými nadmořskými výškami a sopečnou půdou. Za druhé naprostá většina kávovníků se pěstuje ve stínu. Tato metoda umožňuje pomalejší zrání zrn a tím lepší zachování výsledných chutí a vůní. Třetím vlivem je proces zpracování vypěstované kávy. Prakticky veškerá káva se zpracovává za mokra. Pomocí této metody se z kávových fazolí smývá za velkého množství vody a sofistikovaného zařízení dužina a vláknitá vrstva. Tento způsob zpracování vyzdvihuje přirozenou chuť kávy. Posledním čtvrtým vlivem je absence pesticidů a herbicidů. Hlavním důvodem jejich nepoužívání je nedostatek financí. Z obecného hlediska můžeme říci, že většina kávové produkce v Nikaragui by se dala označit za BIO. Získat ale tuto certifikaci oficiální cestou si místní farmáři nemohou dovolit.
V zemi se nachází hlavní tři oblasti pro pěstování kávy. Managalpa, Jinotega a Nueva Segovia. Kávová zrna z Nueva Segovia jsou nesmírně vzácná a na trhu se téměř nevyskytují. Pěstují se v nadmořských výškách nad 1200 m.n.m. a jsou oficiálně označována za SHG (Strictly High Grown). SHG je nejvyšší hodnocení a znamená, že zrna rostou pomaleji, díky čemuž si zachovávají více chutí a živin. Dominantními tóny, které můžeme cítit v kávě vypěstované v Nueva Segovia, jsou sladké mandle a květinové aroma. V regionech Managalpa a Jinotega také pěstují kávu označovanou jako SHG, avšak oproti Nueva Segovia v menší míře. Specifikem těchto oblastí jsou lískooříškové tóny, nádech čokolády, citrusů a vůně květin.
Zajímavost
Netradiční kávou pěstovanou v Nikaragui je sloní káva označovaná též jako Maragogype. Tato káva pochází původem z Brazilíe a je poddruhem kávovníku Arabika pěstovaného v nadmořských výškách nad 2200 m.n.m. Jedná se o největší kávová zrna na světě. Tato káva má mnoho fanoušků i odpůrců. Z odborného hlediska se vedou diskuze o její kvalitě. Jedni ji považují za podprůměrnou, jiní za lahodnou a netradiční. Ať už se přikláníte k jakékoliv straně, určitě stojí za to ji vyzkoušet. Produkce sloní kávy je velice omezená převážně z důvodu dlouhodobě nízkých výnosů s ohledem na náročnost pěstování ve vyšších nadmořských výškách. Chuťově se jedná o kávu s plným tělem, jemnou chutí a jasnou kyselostí. Bohužel informace o sloní kávě jsou doprovázeny celou řadou mýtů. Jedním z nejrozšířenějších je, že větší velikost zrn znamená větší koncentraci chutí a vůní.
Zajímavou novinkou z roku 2019 je kávovník Starmaya. Jedná se o nový hybridní kávovník vyvinutý výzkumníky z francouzské organizace CIRAD na testovacích plochách v Nikaragui. Tento kávovník má vysoký potenciál výnosu a je velice odolný proti rzi kávových listů.
Specifikace
Druh kávy | 100% Arabika |
Země původu | Střední Amerika |